"1-2 tanesi hariç transfer yapabilecek kulüp yok"

"1-2 tanesi hariç transfer yapabilecek kulüp yok"
TFF, yeni yabancı kuralını duyurdu… Peki bu karar lige nasıl etki edecek, mali kriterler nasıl uygulanacak?

HTSPOR.COM

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Kulüpler Birliği toplantısının ardından yeni yabancı kuralını anlattı. Demirören, “Yabancı değil, yerli kuralı” diyerek uygulamanın içeriğini duyurdu.

İŞTE YENİ YABANCI KURALI

Konuşmada en dikkat çeken kısımlardan birisi mali kriterler uymayan takımların transfer yapamayacak oluşuydu. Biz de HTSPOR yazarlarına yeni yabancı kuralının Türk futboluna neler getireceğini ve kuralın ne kadar uygulanabileceğini sorduk… İşte aldığımız cevaplar:

HALİL ÖZER: 1-2 KULÜP DIŞINDA TRANSFER YAPABİLECEK KULÜP YOK
Sıkıntıların bitmeyeceği kesin. Özellikle mali kriterleri nasıl uygulayacaklar? Bu, benim için merak konusu. Bundan önceki yıllarda federasyonlar mali kriterleri sümen altı edebiliyordu. Ama artık UEFA buna kesinlikle izin vermiyor. Futbolcu ödemelerinde doğrudan banka dekontu istiyor. Bunun dışında başka hiçbir şey kabul etmiyor. Bu, sadece bir ayrıntı. Vergi borçları, SSK borçları, kredi borçları… Bunların hepsini eşitleyip nasıl yabancı transferi yapacaklar? TFF’nin transfere kriter getirmesi doğrudur. Nasıl uygulanacağı önemlidir. Bugünkü mali tabloda 1-2 kulüp dışında yabancı transferi yapabilecek kulüp yok, tabii 6 aylık sürede düzeltmezlerse.

FAİK ÇETİNER: VUR DEDİK, ÖLDÜRDÜLER
Bu işin çok ayağa düşmesinden korkuyorum. Romanya’dan Bulgaristan’dan ucuz oyuncular, Türkiye’ye getirilirek yetkili olmayan menajerler para götürebilir. Vur dedik, öldürdüler. Takımların sahaya 11 yabancı ile çıkması abartı olur.  6+2 güzel bir uygulamaydı. Bu abartılı bir karar oldu. Sıkıntılar yaşayacağız. İplerini koparan yabancı oyuncular buraya gelebilecek.

Fenerbahçe gibi yerli oyuncularına güvenen tekımlar sıkıntı yaşamaz. Ama yerli oyuncuları iyi olmayan  takımlar  yabancı oyunculara hücum edecek. Türk oyunculara akıl almaz ücretler ödenmeyecek. Böyle de artıları var. Kontrol altına alınması lazım. Menajerler ortada cirit atacaklar. Bu kurala bir felaketle baş başa bırakabilir. Ülke yabancı çöplüğü olabilir.

Başka bir açıdan bakarsak bu karar göstermelik bir karar. Bu şartlar altında Türkiye’de kimse transfer yapamaz. Bu borçlarla kimse transfer yapamayacak. Yabancı oyuncu bir yerde şov işi… Seyirciler tribünlerden iyice kaçar. Bu kuralla Trabzonspor Cardozo’yu, Galatasaray Sneijder’ı, Fenerbahçe Emenike’yi alamaz… Önümüzdeki sene oyuncu gelmezse heyecan biter. Bu karar çok tartışılacak. Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal. Gençlerbirliği var bir tek mali şartlara uyan. Kararın uygulanması zor. Göstermelik bir karar.. Türk futbolunun renksizleşmesine yol açar.
Yabancıyı serbest bırakırken ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Böyle olursa takımlar lige iddialı başlayamaz.

ALİ GÜLTİKEN: ARA BİR NEFES GİBİ
Genel anlamda serbest bırakılması yanlış bir karar değil prensip anlamda… Tabii bunun geçmiş yıllarda ağır tecrübeli ve ağır faturaları var… Yeni bir kapı açarken özellikle mali kritirler ve denetlenme kısmı çok önemli. Federasyon gerçek anlamda uygulayabilecek mi? Vergi borcu olan transferi kapatabilecek. Bu yaptırımı uygulayabilecek mi? Bu gücü kendinde bulabilecek mi?

Yanlış yabancı tercihleri olacak. Türkiye’ye A klas oyuncuların gelme şansı yok. Avrupa’da başarılı olabilmemiz için bu kural şart denmesi ayrı bir yalan. Mali gücümüz yok, ligimiz kalitesi müsait değil. Daha ortada kalite ve alt kalite oyunculara Türkeye’ye geliş imkanı tanıyacak. Biz, diğer yabancı kurallarını Türk oyuncular gelişsin diye çıkardık. Gerçek yaptırımları uygulayamadık. Altyapılarda aynı şeyler devam ediyor. Bu sistemi yine tartışacağız. Bizim asıl sorunumuz yetiştirme, kaynak yaratma. Gerçek anlamda plan program ortaya koyamadık. 10 tane yabancı oynasa ne olur? Ara bir nefes gibi görünüyor.

ATİLLA TÜRKER: FUTBOL KALİTESİNİN YÜKSELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
Önce şunu söylemek gerekirse yabancı yasağının kalkması doğru bir karardır. En azından arz-talep dengesi doğrultusunda iyi ürüne gerekli ücret ödenecek. Gerek duyulduğunda belli bir ücret karşılığında yabancı genç futbolcular herhangi bir sınırlama olmadan ülkemize getirilebilecek. Açık söylemek gerekirse sadece Türk pasaportu taşıdığı için yani adam yokluğundan dolayı Süper Lig’de forma giyen yerli oyuncular çok kötü bir tablo ortaya koyuyordu. Yeni kararlar çerçevesinde haliyle altyapıya gereken önemin verilmesi gerekiyor. Zaten futbolun bir numaralı kuralının da bu olması gerekir. Alınan bu kararlara sonuna kadar uyulduğu takdirde yeni genç futbolcuların ortaya çıkacağını, ülkemizdeki futbol kalitesinin yükseleceğini düşünüyorum. Bir de şu konu var… Kulüplerimizin tamamı borç batağında yüzüyor. Bu kulüpler haliyle transfer yapamayacaklar. Bunun neticesinde de elbette bazı şikayetler olacak. Lig yarışında ve Avrupa maratonunda bazı problemler meydana geleceği için değişik tartışmalarda yaşanacak. Bir-iki kulübümüz dışında tüm kulüpler borç batağı içinde yüzüyor. Herhangi bir transfer yapamadıkları takdirde büyük bir kaos ortaya çıkar.

ÖNDER ÖZEN: BEŞİKTAŞ KULÜBÜ’NDEN ÖZÜR DİLİYORUM
Eğer bu şaka değilse ve tarih de 1 Nisan değilse bu uygulamanın gerçek olduğuna inanmam gerekiyor sanırım. Eğer pozisyonunu koruyan bir Beşiktaş profesyoneli olsaydım, ben futbol federasyonuna dava açardım. Bunu UEFA’nın kurumlarına kadar da götürürdüm. Ben ve arkadaşlarım ve inandırdığımız teknik ekibimiz planlama yaparken kitaba baktık. Ve bizden başka kimsenin bakmadığını bilerek yaptık. Hangi ülkede yaşadığımızı biliyoruz. Hukuk ile hukuksuzluk arasındaki farkı bilen birisiyimdir. Buna rağmen umutla herkesi inandırmaya çalıştım. 110 yıllık Beşiktaş Kulübü’nden özür diliyorum. Onları buna inandırdığım ve ikna ettiğim için. Slaven Bilic ve antrenör ekibinden özür diliyorum. Türkiye bir hukuk ülkesidir, biz kitaba bağlı kalırız. Beşiktaşlıyım diyen bütün futbolsevelerden özür diliyorum. Ben de onların kandırılmasına vesile olan biri olarak tarihe geçeceğim herhalde.

Başa dön tuşu